Kërko

Zakonet e këqija që mund t'ju çojnë në depresion!

Kushdo që ka përjetuar të paktën njëherë depresion, i kupton më së miri efektet e tij ‘shkatërruese’. Për disa njerëz depresioni është një sëmundje nga e cila mendojnë se nuk do të shërohen kurrë. Depresioni ‘vjedh’ energjinë e një personi, përqëndrimin dhe kënaqësinë e tij. Njerëzit që janë në gjendje depresioni nuk gjejnë sadisfaksion tek asgjë që bëjnë. Në raste të rënda, njerëzit humbasin edhe dëshirën për të jetuar. Është e rëndësishme të dini se depresioni është një gjendje serioze mjekësore që kërkon trajtim profesional. Një terapist i liçensuar ose mjek mund t’ju sigurojë mjetet e nevojshme që ju duhen për të rigjetur rrugën tuaj mes depresionit. Depresioni shkaktohet nga faktorë disa prej të cilëve janë fizikë e të tjerë psikologjikë.

Më poshtë do të lexoni disa prej zakoneve të këqija që çojnë në depresion:

Mungesa e aktivitetit fizik: Mund të tingëllojë e çuditshme, por ushtrimet fizike janë shumë të rëndësishme si për mirëqenien tuaj fizike, ashtu edhe atë mendore. Të qenit joaktiv mund të çojë në depresion. Qëndrimi në shtëpi gjatë gjithë ditës ose mospërfshirja në ndonjë veprimtari fizike bën që njerëzit të bëhen dembelë dhe të hanë më tepër. Të qenit inaktiv dhe mbipeshë është një mënyrë e sigurt për ta futur veten në një gjendje depresioni, shkruan living.al. Kjo jo vetëm që redukton performancën tuaj fizike, po ul edhe vetëvlerësimin tuaj. Për më tepër,  sa herë që ndiheni në depresion, stërvitja është gjëja e fundit që mendoni. Ju preferoni të qëndroni në shtëpi, por nuk duhet të jetë kështu. Sidoqoftë, është e rëndësishme të kujtoni se ushtrimet fizike mund të bëjnë një ndryshim monumental nëse vuani nga depresioni.  Të qëndruarit në divan ose shtrat është një ide vërtet e keqe.

Dieta e varfër: Të hash shëndetshëm nuk bën mirë vetëm për trupin, por edhe mendjen tuaj. Ushqimet që përmbajnë acide yndyrore omega-3 quhen ushqime të trurit, sepse ato janë shumë thelbësore për indet e shëndetshme të tij.

Zakonet e këqija të gjumit: Nëse e privoni vazhdimisht veten nga gjumi, krijoni një situatë ideale për depresionin. Ekspertët e mjekësisë rekomandojnë të flint ë paktën shtatë deri në 8 orë gjumë nditë. Nëse nuk flini mjaftueshëm bëheni paranojakë dhe të sheqetësuar duke hedhur themelet për një gjendje depresioni.

Izolimi: Të qenit në izolim është një mënyrë e sigurt për t’u depresionuar. Kur shmangni  miqtë dhe familjen për çfarëdolloj arsyeje, ju po krijoni një situatë të pjekur për depresionin. Izolimi është gjëja më e keqe që mund t’i bësh vetes, si në aspektin  fizik ashtu dhe në atë mendor.

Mendimet pesimiste: Mendimet negative janë një ndër shkaqet kryesore të depresionit. Kur  ushqeni mendime negative çdo ditë, po i hapni derën depresionit. Nëse vazhdimisht mendoni për kërcënime, refuzim, humbje ose dështim, këto janë mënyra të sigurta për të dëshpëruar veten. Ka disa gjëra në këtë botë që janë thjesht jashtë kontrollit tonë, kështu që nuk kemi nevojë të ndalemi tek to.

Adsense Automatically Ad Code

Postime të tjera të tjera

sqAL