Presioni i lartë i gjakut apo hipertensioni mund të zvogëlohet duke i bërë disa ndryshime në stil të jetesës. Sipas ekspertëve shëndetësorë, ju mund t’i zvogëloni shanset e zhvillimit të shtypjes së lartë të gjakut duke ngrënë vezë rregullisht.
Shkencëtarët pohojnë se vezët e mundësojnë këtë për shkak përmbajtjes së proteinave, të cilat funksionojnë në të njëjtën mënyrë sikurse ilaçet për hipertension. Pasi të gatuhen, proteina në vezë prodhon kemikale të njohura si peptide.
Peptidet funksionojnë për ta ndaluar prodhimin e kimikaleve tjera në trup të cilat ndërlidhen me rritje të shtypjes së gjakut. Pavarësisht efekteve të mira që kanë, ekspertët thonë se ju nuk duhet të hani shumë vezë brenda një ditë, por mjafton t’i konsumoni disa herë në javë.