Cilat janë nishanet e kuqe në lëkurë?

Nishanet e kuq mund të shfaqen në trupin tuaj me pak ose aspak paralajmërim. Nëse jeni të alarmuar nga pamja e tyre, patjetër që nuk jeni vetëm, por mund të merrni frymë thellë dhe të relaksoheni.

Shumica e nishaneve të kuq, të njohura shkencërisht si angiomat e qershisë, janë plotësisht të padëmshme, prandaj nuk ka nevojë për panik nëse i shihni në lëkurën tuaj. Një angioma e qershisë është një rritje e lëkurës jo kanceroze e përbërë nga enë gjaku dhe karakterizohet nga një ngjyrë e ndritshme, e kuqe dhe madhësi e vogël. Këto nishane të kuqe mund të shfaqen kudo në trup, por zakonisht zhvillohen në bust. Shkaku i saktë i angiomave të qershisë është i panjohur, por ato priren të jenë gjenetike.

Ato janë parë më shpesh te njerëzit mbi moshën 30 vjeç. Angiomat e qershisë zakonisht nuk shfaqin ndonjë simptomë apo efekt anësor negativ. Sidoqoftë, ato mund të rrjedhin gjak lehtë nëse gërvishten, priten ose fërkohen. Por ju ndoshta do të harroni se ato janë edhe atje – veçanërisht nëse janë të mbuluar nga rrobat tuaja – shumicën e kohës.

Aktualisht, nuk ka asnjë mënyrë të pagabueshme për të parandaluar formimin e angiomave të qershisë. Por, sipas Klinikës Cleveland, është e mundur që një dermatolog të heqë ato për qëllime kozmetike. Terapia me laser është shpesh mënyra më e suksesshme për t’i eliminuar plotësisht ato.

Sidoqoftë, ia vlen të kihet parasysh se angiomat e qershisë nuk janë të këqija, kështu që nuk ka nevojë të madhe për t’i hequr ato për arsye shëndetësore.

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, këto shenja janë thjesht një shenjë e “pjekurisë” kur plakemi dhe ato shfaqen më shpesh ndërsa plakemi. Por nëse angiomat tuaja të qershisë kanë ndonjë ndërlikim, të tilla si gjakderdhje shpesh ose një ndryshim i papritur i pamjes, duhet të shihni mjekun tuaj. Gjithmonë më mirë të jesh i sigurt se sa keq!

Adsense Automatically Ad Code

Postime të tjera