Kaliumi është një lëndë ushqyese shumë e rëndësishme për të mbajtur nën kontroll lëngjet dhe elektrolitet në trup. Mungesa e kaliumit mund të shkaktojë lodhje, tension të lartë, nervozizëm etj. Ky mineral mbron enët e gjakut nga dëmtimet oksidative dhe i mban ato elastike. Një i rritur duhet të konsumojë rreth 4700 miligramë kalium në ditë. Edhe konsumimi i tepërt i kaliumit është i dëmshëm për shëndetin, ndaj duhet ta konsumoni me masë. Disa nga ushqimet më të pasura me kalium janë:
Patate e embel. Nga të gjitha ushqimet e njohura për njeriun, patatja e ëmbël është burimi më i mirë i kaliumit. Një patate e ëmbël përmban rreth 700 miligramë kalium dhe vetëm 131 kalori. Është gjithashtu i pasur me fibra, beta-karoten dhe karbohidrate energjike. Pavarësisht se si i hani ato (të ziera, të skuqura, të skuqura, etj.), patatet e ëmbla janë një nga ushqimet më të shëndetshme dhe më të shijshme që mund të hani.
Salce domatesh. Domatet e freskëta janë të mira, por salca e domates është një burim edhe më i mirë i kaliumit. 1/4 filxhan salcë domate përmban rreth 660 miligramë kalium. Lëngu i domates ka vetëm 400 miligramë kalium. Pra, nëse doni të shtoni më shumë kalium në dietën tuaj, bëni më shpesh makarona me salcë domate.
Panxhari. Nëse deri tani e keni hedhur panxharin, është koha të ndaloni. Ato përmbajnë rreth 650 miligramë kalium në vetëm 1/2 filxhan.
Fasule. Fasulet e bardha janë burimi më i mirë i kaliumit, krahasuar me llojet e tjera. Vetëm 1/2 filxhan përmban rreth 600 miligramë kalium.
Kos. 226 gramë kos përmban 579 miligramë kalium. Mos blini kos frutash, sepse përmbajnë shumë sheqer, por kosit të thjeshtë i shtoni fruta të freskëta nëse dëshironi të pasuroni shijen e tij.
Kumbulla të thata. Vetëm 3/4 e filxhanit me lëng kumbulle kumbulle përmban rreth 530 miligramë kalium. Kumbullat e thata gjithashtu ndihmojnë në forcimin e kockave.
Lëng karrote. 3/4 e filxhanit me lëng karrote të freskët përmban rreth 500 mg kalium. Përveç përmbajtjes së lartë të kaliumit, karotat dhe perimet e tjera janë të mira edhe për sytë.
Peshk. Peshku përmban rreth 500 miligramë kalium për 3 porcione. Kaliumi nuk është arsyeja e vetme që duhet të përfshini peshkun në dietën tuaj. Një studim i kryer nga Universiteti i Harvardit ka treguar se konsumimi i rregullt i ushqimeve të detit (jo të konservuara) rrit jetëgjatësinë dhe ul rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës me 35%.
Kungull. Përveçse një burim i pasur i vitaminës A dhe fibrave, dhe me më pak se 50 kalori, kungulli është gjithashtu i pasur me kalium. Vetëm ½ filxhan kungull përmban 448 miligramë kalori.
Bananet. Kur bëhet fjalë për kaliumin, të gjithë mendojmë për bananet. Një banane e mesme përmban rreth 400 miligramë kalium.
Qumështi. Qumështi është një burim i shkëlqyer i kaliumit. Një filxhan qumësht përmban rreth 382 miligramë kalium.
Lëng portokalli. 3/4 e filxhanit me lëng portokalli të saposhtrydhur përmban rreth 355 miligramë kalium. Është gjithashtu një burim i shkëlqyer i kalciumit, acidit folik dhe vitaminave B.